НЧ "Светлина – 1861"-град Шипка, Съюза на българските писатели и Национален парк-музей "Шипка – Бузлуджа“ обявяват IX-то  издание на Национален конкурс за епическа поезия "полк. Георги Георгиев“. Това съобщиха за "Фокус" организаторите. Конкурсът е с национален характер и е единствен по рода си за България. В него могат да вземат участие автори от цялата страна, без ограничения на възраст, пол и етническа принадлежност.

Отличеният автор се определя от  жури с членове от трите институции. Победителят получава : грамота, плакет и парична награда.  

В конкурса могат да участват автори на епическа поезия. Участниците трябва да са носители на  авторски права върху произведенията, с които участват в конкурса. Творбите трябва да бъдат изпратени  до 01.08.2023 г. Желаещите да участват в конкурса – автори и издателства трябва да представят по два екземпляра от книги с произведенията си  на адрес: П.К. 6150 гр. Шипка, област Стара Загора, ул. "Боян Чомаков" № 4, НЧ "Светлина – 1861".

Обявяването на резултатите и връчването на наградата от конкурса ще бъде в края на август месец, като част от честванията на "Шипченска епопея. Носители на наградата са имена като Матей Шопкин, Лозан Такев, Минчо Минчев, Петър Динчев, Йордан Пеев и др.

"Епическата поезия е тази, която най- ярко ни рисува саможертвите на стотиците хиляди хора в името на родината ни. Кара ни да чувстваме болката, ужаса, решимостта, честта на всички тези войни дали живота си за нашата свобода. Тази поезия ни кара да се чувстваме горди, да обичаме България по- силно, да се запитаме – Какво съм готов да дам аз на родината си?  Нашата цел е всичко това да достига до повече хора с всяка изминала година и да стимулираме авторите на епическа поезия да творят още по- ползотворно и отдадено", съобщиха организаторите.

Рени АТАНАСОВА