От 31 октомври до 05 ноември 2022 г., във Военноморска база – Варна и териториалните води на Република България ще се проведе съвместното българо-румънско противоминно учение "Посейдон 2022". Това съобщиха от Военноморските сили.

Учението се провежда ежегодно от 2002 г. като домакини са Военноморските сили на Република България и Република Румъния на ротационен принцип.

"Посейдон 2022" е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав по планиране и провеждане на противоминни действия, обследване в плитководни райони и унищожаване на невзривени боеприпаси в коалиционен формат. Същото е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и ще се проведе в териториалното море на Република България в райони, които са обявени своевременно.

В учението ще вземат участие кораби и личен състав от ВМС на България, Румъния, Белгия, Гърция, Латвия и Турция.

"Посейдон 2022" се провежда под ръководството на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби, а непосредственото управление на тактическите единици е възложено на командира на дивизиона противоминни кораби, дислоциран във Военноморска база – Бургас.

Днес, 31 октомври във Военноморска база – Варна се проведоха редица брифинги и работни срещи, като част от финалната подготовка за действията на море.