В Административен съд — Смолян бе даден ход на изборното дело, образувано по жалба на Стефан Сабрутев - кандидат за кмет на община Смолян срещу Решение № 160-МИ/06.11.2023г. на Общинска избирателна комисия, с което на втори тур Николай Тодоров Мелемов е обявен за кмет на общината, предаде репортер на "Фокус“.

В залата присъстваха двете страни по делото. За кратко в съда преди старта на заседанието присъстваха и кметът на Смолян Николай Мелемов, както и жалбоподателя Стефан Сабрутев. От страна на Сабрутев адвокат е Иван Демерджиев, а от страна на ОИК – Смолян, адвокат е Росица Чакърова. Делото се гледа от председателя на Административния съд в Смолян Игнат Колчев.

Заседанието ще продължи от днес до 23 ноември 2023г. В съдебната зала на Административен съд - Смолян са монтирани камери, както и монитор пред нея, на който граждани и журналисти имат възможност онлайн да наблюдават процесуалните действия. Мониторът обаче предава само картина от съдебния процес, но не и звук от него.

От Административния съд посочват, че подготвителните действия от страна на съда, са насочени към улесняване достъпа до правосъдие и зачитане правото на обществеността да бъде информирано за действията на съда. Съдът е изискал предварително голям брой доказателства и предстои да се произнесе по множество възражения за опорочен изборен вот.

Преди началото на съдебното заседание, адвокатът на ОИК – Смолян, Росица Чакърова заяви пред журналисти, че днес започва съдебният процес по оспорване на решението за обявяване на кмет на община Смолян, което е постановено на втори тур на местните избори. Тя изрази надежда процесът да мине спокойно, законосъобразно и да няма никакви притеснения. Съдът да си проведе процеса и да си извърши съответните процесуални действия, а ние страните ще си вземем позиция и ще си заявим защитата, допълни адвокатът на ОИК - Смолян.

Като представител на Общинската избирателна комисия – Смолян и техен адвокат, Чакърова бе категорична, че решението им е напълно законосъобразно. "То е постановено от компетентен орган в неговите правомощия, писмено е, постановено е от необходимия кворум и е единодушно решение, тъй като 11 членове на комисията за гласували "за“. Същото е постановено на база резултатите от протоколите на секционните избирателни комисии. Тоест имаме едно изцяло законосъобразно решение и нямаме никакви притеснения във връзка с него“, поясни адвокат Чакърова.

Тя уточни, че има определение на съда, допуснати са част от доказателствата, а за друга част тепърва съдът ще се произнесе по време на заседанието дали ще има повторно преброяване. "Ако следва да съобразим константната съдебна практика на Върховния административен съд и на Конституционния съд, няма основание за допускане на това повторно преброяване, но все пак съдията ще реши дали ще се съобрази с това или не“, каза още адвокат Чакърова.  

Според Изборния кодекс, съдебното производство пред административен съд и Върховния административен съд следва да приключи в срок до два месеца от подаването на жалбата, посочват от съда.

Припомняме, че Николай Мелемов и Стефан Сабрутев се явиха за трети пореден път на балотаж от 2015 г. насам, като всеки един от тях бе печелен от Мелемов. На поредния балотаж на 5 ноември, Мелемов отново спечели с разлика от 149 гласа пред Сабрутев, а преди седмица положи клетва като кмет на Смолян за четвърти пореден мандат.