От днес започва ремонтът на канализационните отклонения на блок №1 в квартал "Сини камъни“ и блок №35 в квартал "Дружба“. Кметът Стефан Радев посети двата обекта и заяви, че с ремонтите ще се реши дългогодишен проблем на живеещите в сградите. Дейностите са част от инициатива на Община Сливен за подмяна на стари и неработещи канализационни отклонения за жилищни блокове и подобряване условията за живот на сливенските граждани.

Блок № 1 в "Сини камъни“ е построен през 1983 г. Площадковата мрежа и шахтите са постоянно затлачени, отпадъчните води се връщат обратно в сутерена, като заливат складовите помещения. Ежемесечно се търсят услугите на "ВиК-Сливен“, но ефектът е временен. При обследване на канализацията се констатира, че скоростта на оттичане на отпадъчните води от блока е под допустимата, поради липса на наклон между съществуващите ревизионни шахти. Предвижда се да се изпълни нова площадкова канализация с полипропиленови тръби с диаметър 315 мм с обща дължина 69 м и шест канализационни отклонения с PVC тръби. Блокът е един от санираните през 2018 г по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, но проблемът с неработещата канализационна система за блока не бе решен. Сега, с изпълнението на този строеж, за живеещите там ще бъдат осигурени комплексни комфортни условия на живот. Ремонтът на канализационното отклонение е на стойност 100 200 лева, а срокът за изпълнение е 60 календарни дни.

Съществуващата изградената канализация на блок № 35 в "Дружба“ е затлачена, с пропаднали ревизионни шахти, които не изпълняват предназначението си. С предстоящото изпълнение на канализационното отклонение за жилищния блок се предлага замяна на съществуващия канализационен клон и отклонения от бетонови тръби с двуслойни муфирани тръби от полипропилен с дължина 110 м и с диаметър 315 мм, с ново трасе на заустване към канализационната мрежа на Сливен, както и подмяна на съществуващите осем сградни канализационни отклонения с дължина 70 м ( по 2 броя за всеки от входовете). Стойността на дейностите е над 120 000 лева, а срокът за изпълнение е също 60 календарни дни.