Благоевградчани се събират на протест срещу забраната на началника на ДНСК за ползване на две от сградите в парк "Македония", предаде репортер на Агенция "Фокус".

В този час започва протестът, организиран от спортните клубове в Благоевград срещу забраната на началника на ДНСК за ползване на две от сградите, намиращи се в парк "Македония" (бившите казарми).

В района на парка се събират, както собственици и треньори на спортни клубове, така също деца, които тренират и техните родители. Казусът с въпросното писмо е изключително сериозен и заплашва над 500 деца, които могат да останат без място, където да спортуват.

Към момента протестът протича спокойно. На място се събира подписка срещу забраната на началника на ДНСК.

Припомняме, че на януарската сесия на Общински съвет Благоевград кметът Илко Стоянов използва трибуната на местния парламент, за да запознае обществеността с казуса. Последва отговор на ДНСК, които в хронологичен ред обясниха защо се е довело до въпросното писмо, с което се забранява ползването на сградите. В съобщението им до медиите се посочва:

"С оглед сигурността и безопасността на гражданите, със свое писмо от 18.01.2023 г. началникът на ДНСК арх. Деляна Панайотова е дала указания на кмета на община Благоевград Илко Стоянов да не се изпълняват СМР на строежи: "Музей“, "Интерекспо и конгресен център“ и "Зала за спорт“ до издаване на разрешения за строеж. Както и да не се ползват същите до въвеждането им в експлоатация по реда на чл.177, ал.3 от ЗУТ“.

Областният управител Стоян Христов също излезе с позиция до медиите, в която казва“

В нареждането на ДНСК- София не се ограничава достъпът до сградите, както и не се ограничава допускането на хора до тях. Не се забранява пребиваването на спортните клубове в помещенията, а се указва, че рискът от използването на незаконни сгради е изцяло върху Община Благоевград.

Освен това посочените сгради не представляват спортни обекти по смисъла на общинската наредба, не са включени в списъка на общинските спортни обекти и за тях няма ред и условия за отдаването им под наем или ползване.

В тази връзка областният управител на област Благоевград – г-н Стоян Христов призовава всички институции към отговорно поведение, гарантиращо сигурността, опазване живота и здравето на децата на Благоевград“.

Кметът Илко Стоянов отговори на областния управител в профила си във Фейсбук като заяви, че в прессъобщението от областния управител се прави опит за манипулиране на фактите, като се излагат неистини. Той допълва още:

"Изложената в прессъобщението от областния управител лъжа, че ДНСК – София не ограничава достъпа до сградите, може да бъде установена в документа, приложен под настоящата ми публикация.

В тази връзка призовавам областния управител към отговорно поведение и към това да не разпространява неистинска информация, възползвайки се от функцията и правомощията, които притежава.

Очевидно целта на тази неистинска информация е да бъдат излъгани хората, които сами потърсиха своите права. А това, че аз заставам до тях е въпрос на личен избор, какъвто може да направи сега всеки един!".