Дейностите са важна част от мерките за подобряване на качеството на околната среда и за опазване на здравето на всички жители – един от основните приоритети на общинската политика. Те се извършват от Общинското предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство", като за целта на разположение са две водоноски с вместимост 10 куб. м., съобщиха от Общината.

Директорът на предприятието Емилиян Евтимов обясни, че те могат да мият по два начина: с предни струйници, с които се премахва по-голямото замърсяване на пътното платно, и чрез маркуч в останалите случаи. Най-новата придобивка на предприятието е помпа, с която водата в цистерната се пълни за 15 минути, което значително спестява време. Едновременно с миенето строителната бригада почиства и дъждоприемните шахти.

От следващата седмица миенето на улиците ще се извършва от 20:00 до 6:00 часа, за да не се затруднява движението през деня и да не се създава неудобство на гражданите, допълни още Евтимов. Тогава започва и пролетното почистване. Целта е да се намали запрашаването, тъй като Видин е сред градовете с най-висока концентрация на фини прахови частици във въздуха.

За Общината е изключително важно изпълнението на набелязаните мерки за справяне с този проблем. Затова бяха закупени и два броя мотометачки, с които се почистват парковете и централната градска част, както и зоните между пътното платно и тротоарите.

Миенето на уличната мрежа се изпълнява по график и ще продължи до месец септември. Гражданите могат да се запознаят с него на Интернет страницата на Община Видин.