Започна приемът на предложения за Националната литературна награда "Дора Габе" и той ще продължи до 31 август тази година, предаде репортер на "Фокус". Наградата е учредена от Община град Добрич през 2002 г. Връчва се на пет години и ще бъде присъдена тази година за пети пореден път по повод 135-ата годишнина от рождението на поетесата Дора Габе.

Наградата може да бъде съпътствана от две отличия - за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе; за принос в превода на художествени произведения. Победителят ще получи награда от 2 000 лв., а носителите на отличия – 1 500 лв.

"Дора Габе“ е една от водещите литературни награди в България. Тя популяризира Дора Габе, поет, преводач, общественик, дългогодишен председател на българския ПЕН-клуб, носи признание на авторите – носители на наградата, и стимулира четенето. Наградата е повод за откриване както на нови тенденции, така и на интересни явления в съвременния литературен процес. Присъжда се на автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната ни литература.

Сред носителите на НЛН "Дора Габе“ са Елка Няголова, Лиляна Стефанова, Рада Москова и Камелия Кондова. Носители на Отличие са: Издателска къща "Пламък“ с директор Георги Константинов, Иван Атанасов, Леда Милева, Петър Крумов, Славянска литературна и артистична академия, Драгни Драгнев. Тазгодишният носител ще бъде обявен през есента, когато ще се състои и церемонията по награждаването. Статутът на престижното отличие е публикуван в сайта на общината.

Предложения могат да се депозират по пощата или по електронен път:

Община град Добрич – За НЛН "Дора Габе“

Ул. България – 12

9300 Добрич

e-mail: dobrich@dobrich.bg 

Жулиета НИКОЛОВА