Започнало е оформянето на по-големи струпвания на водолюбиви птици по Северното ни Черноморие. Това съобщи Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) - офис Дуранкулак, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Едни от първите видове, появили се още в края на месец ноември, са тундровите и пойни лебеди. "Повече от 300 екземпляра от тези красиви и редки птици прекараха няколко седмици в района на Шабленския езерен комплекс. Подобно на дивите гъски, те пристигат у нас през зимата от далечния север на Евразия. През пролетта те отлитат отново към своите места за гнездене там", разказа Михаил Илиев. През нощта тези птици почиват във водите на крайбрежните ни езера. Дните прекарват в земеделските полета, където похапват зрънца неприбрана след жътвата царевица или пасат сред посевите от пшеница и ечемик.

Освен тундрови и пойни лебеди в последните дни се наблюдават и по-големи струпвания на птици в езерата, особено в Дуранкулашкото. Там вече има хиляди птици като най-многочислени са видовете кафявоглава и качулата потапница, зеленоглава патица, белочела водна кокошка, голям гмурец. Появили са се вече и някои от по-редките зимни гости - малкият нирец, червеноклюната потапница, ушатият гмурец и тръноопашата потапница. 

Последният от изброените видове е застрашен от изчезване в световен мащаб, като популацията му продължава да намалява. В нашата страна той зимува в по-голяма численост в езерото Вая край Бургас, а по няколко птици се наблюдават всяка зима и в Приморска Добруджа, край Дуранкулашкото езеро. Все още появата на диви гъски в района е спорадична, отбеляза Михаил Илиев. Числеността им е много малка за момента. В северната ни съседка Румъния обаче, вече има големи струпвания на гъски, стотици хиляди са белочелите гъски, а по последни данни са се появили и над 10 000 от застрашените червеногуши гъски. Предстои да стане ясно колко от тях и кога ще достигнат и нашата страна.

Жулиета НИКОЛОВА