Един от най-важните празници на пловдивските военни вече започна на пл. "Централен", предаде репортер на "Фокус". Строят е нареден, а сред официалните лица могат да се видят ген.-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният в оставка - Ангел Стоев, кметове на райони и съседни общини.

В 20.30 часа на площад "Централен“ в Пловдив бе отслужена заупокойна молитва от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай пред Паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг.

Събитието започна с празнично шествие, в което участват няколко блока на военни формирования, славното знаме на 9-ти пехотен Пловдивски полк и много бойни знамена.

Традицията да се отбелязва 4 юли /21 юни по стар стил/ като ден на най-големия гарнизон в страната, датира още от годините след Междусъюзническата война и е празнуван в чест на стратегическата победа на Българската армия при Криволак. Битката, която през 1913 обръща хода на събитията. До 1944 година победата се е чествала тържествено, но след 9-ти септември традицията е забравена.

През 2016 г. за първи път традицията бе възстановена и пловдивчани, и гости на града могат да отбележат героичната слава на гарнизон "Пловдив".  

Венци и цветя бяха поднесени на паметника на Гюро Михайлов.