Започна изборният ден в Благоевградска област. 557 са секционните избирателни комисии, в които през днешния ден жителите на Област Благоевград ще могат да упражнят правото си на вот, предаде репортер на "Фокус“. В 447 от секциите ще има машинно гласуване.

Имащите право на глас са 315 522-ма души. Броят на подвижните избирателни секции на територията на цялата област е 17 по данни към 31-ви март.

Бюлетините, изборните книжа и материали, които централизирано са отпечатани, както и избирателните списъци бяха получени на 24.03.2022 г. от упълномощени от областния управител служители и определени представители на РИК- Благоевград.

Бюлетините за гласуване и останалите изборни книжа бяха доставени до 14-те общини от областта на 30.03.2023 г., като е осигурен превоз (сключени са договори за превоз за извозване и доставка на изборните книжа и материали) и е ангажирана охрана от ОД на МВР - Благоевград.

Областна администрация - Благоевград осигури сградата на Драматичен театър "Никола Вапцаров“ за организирането на Работния център на РИК в деня на изборите, в който се приемат и обработват протоколите на СИК след приключване на изборния ден. Работният център ще се оборудва с работни маси, столове и свързаност в Интернет.

Осигурена е и зала "Пейо Яворов“ в гр. Благоевград за изчакване, до окончателното предаване на протоколите от секционните избирателни комисии на РИК. Районът на парк "Македония“ ще се ползва за паркиране и изчакване на автобусите с представителите на СИК от общините на територията на областта.

Осигурено е съдействие от "ЕЛЕКТРОХОЛД България“ ЕООД, Центърът за спешна медицинска помощ - Благоевград и Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград, за да се гарантира подходяща среда за работа на Изчислителния пункт към РИК, намиращ се в сградата на Драматичен театър "Никола Вапцаров“, с цел обезпечаване на безпроблемно приемане и обработка на протоколите на СИК от Районната избирателна комисия в изборната нощ.