В София започна инициативата "Моето зелено училище, моята зелена детска градина", съобщиха от Столична община.

Тази година в програмата ще се включват 50 столични училища и детски градини, като ще бъдат засадени над 600 широколистни дървета.

"От днес започва изпълнението на Програмата "Моето зелено училище, моята зелена детска градина“, в която тази година се включват около 50 столични училища и детски градини. Програмата се изпълнява по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова за шеста поредна година", каза заместник-кметът по екология Десислава Билева.

Тя се включи в засаждането на дървета днес в едно от столичните училища.

В 81 СУ "Виктор Юго“ учениците от VIII и Х клас засадиха 5 дървета от вида явор.

"По тази програма ще засадим над 600 широколистни дървета. Важно е, че децата участват активно в процеса на засаждане. Те са ентусиазирани и това възпитава у тях желание да се грижат за природата и след това да я пазят. Ученици споделят, че когато засаждаме дърво, ние се грижим за нашата планета", добави още Билева.

Тази година ще бъдат посадени над 4000 дървета на тротоари по улици и булеварди, паркове и градини, междублокови пространства и зелени площи. Продължава и инициативата за залесяване "Новата гора" на София.

"Развива се гората, засадена преди няколко години покрай сметището "Суходол", а миналата година започна засаждането на нова гора край с. Негован с 86 хил. фиданки. Предвиждаме трета нова гора в район "Нови Искър". Зелените политики са основен инструмент за подобряване на въздуха, а засаждането на дървета е ключово в борбата с климатичните изменения.

През последните години София продължава положителната тенденция за постигане на съответствие с нормата от 40 µg/m3 за средногодишната концентрация за ФПЧ10", каза още Билева.