С ритуално чупене на бутилка шампанско от кметът на Община Девин Здравко Иванов, стартира частичната подмяна на водопровода в квартал Настан. Това съобщиха от Община Девин.

"Стартираме дългоочаквана реконструкция от жителите на Настан. На този етап ще подменим 3 450 метра  водопровод, което е  47% от общото трасе. Ще търсим средства за реализиране и на вторият етап от проекта, с което ще се подмени изцяло водопроводната мрежа в квартала“, коментира Иванов.

Кметът на Девин призова за търпение жителите на Настан, тъй като ще се предизвика неудобство заради разкопаните улици, както и заради спирането на водата, когато е наложително.

На този етап водопроводът е в изключително лошо експлоатационно състояние. Той е изграден от етернитови и поцинковани тръби, които са почти на 98 % компрометирани и износени.

ДЗД "ПАК Настан“ ще изпълнява реконструкцията. В дружеството влизат фирмите Артстрой ООД, Променергомонтаж АД и Крис -МТ ООД.

Стойността на първият етап от проекта е 2 764 749,07 лв. без ДДС, а крайният срок за изпълнение е 7 месеца. Средствата са подсигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.