Кметът на община Русе Пенчо Милков присъства на откриването на шестото издание на конкурса за млад театрален режисьор "Слави Шкаров“, което се провежда от 18 до 22 юни. Организатор е Драматичен театър "Сава Огнянов“ с подкрепата на общинската програма "Култура“, съобщи Община Русе.

"Благодаря ви, че успявате да запазите инициативата през годините. Добрите идеи трябва да бъдат заразителни и да се изтъкват, а оценката на тяхната стойност е видима в броя на желаещите да участват. Радвам се, че нашият град е център на такъв значим конкурс за млади режисьори. Убеден съм, че в професии като вашата не стои въпросът дали трябва да имате социален ангажимент – ролята на живота е социална. Пожелавам ви да бъдете активни общественици и да се грижите за духовното развитие и културното отглеждане на нашето общество,“ с тези думи кметът поздрави участниците.

Селекционер на спектаклите тази година е Ина Шкарова, която е родена в Русе и е завършила Средното музикално училище "Веселин Стоянов“. Тя е с богата професионална биография, включваща работа като драматург в Сатиричен театър "Алеко Константинов“ и опит като сценарист в "Нова телевизия“ и БНТ. Ина е дъщеря на Слави Шкаров.

Тримата селекционирани режисьори ще имат възможност да разработят ателиета с актьори от трупата на Драматичен театър "Сава Огнянов“ в продължение на пет дни. Победителят в конкурса ще бъде определен от тричленно жури и ще получи шанс да развие показания спектакъл в продукция през сезон 2024/2025 г.

Тази събота, 22 юни, своите откъси от постановки пред русенска публика ще представят Бюрхан Керим, Деян Ангелов и Михаил Цанков. Журито на конкурса ще определи победителя в тазгодишното издание, като публиката и самите актьори също ще могат да дадат своя глас. След това ще се състои и церемонията по награждаването. Входът за събитието е свободен.

Конкурсът за млад режисьор "Слави Шкров“ се организира от 2018 г. насам от Драматичен театър "Сава Огнянов", като насърчава работата и креативността на режисьори до 35-годишна възраст от цялата страна.