Междуселищните автобусни линии от Общинската транспортна схема, обслужващи всички малки населени места от Община Русе (Басарбово, Бъзън, Долно Абланово, Мартен, Николово, Ново село, Просена, Сандрово, Семерджиево, Тетово, Хотанца, Червена вода и Ястребово), запазват досегашните си маршрути и спирките на територията на града, както и началната/крайна спирка – Автогара Изток, съобщиха от Общината.

Едва след прилагането на новата транспортна схема, за междуселищните автобусни линии от Областната транспортна схема, обслужващи населените места в Община Сливо поле и Община Ветово, ще бъде определена Автогара Изток като начална/крайна спирка с маршрут на движение само по бул. "България“. Това ще важи и за линиите от Областната транспортна схема, обслужващи населени места в общините Иваново, Две могили, Бяла, Борово и Ценово, като за начална/крайна спирка ще бъде определена Автогара Юг с маршрут на движение само по бул. България.

Предложението за промяна на маршрутите на междуселищните автобусни линии от Областната транспортна схема на територията на града е с отложено действие и ще влезе в сила на по-късен етап. Това ще стане след като "Общински транспорт“-Русе ЕАД поеме обслужването на всички линии като вътрешен оператор и след осигуряване на нужния брой превозни средства – тролейбуси и автобуси в автопарка си, за изпълнение на новата вътрешноградска транспортна схема. Идеята е гражданите да пътуват с един превозен документ и да сменят лесно превозни средства от градските и междуселищните линии, както и да се развие общинското дружество и средствата да остават в неговия бюджет.