Запазва се нивото на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в област Смолян. Това каза за Агенция "Фокус“, д-р Сийка Чернева – директор на Дирекция "Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция в Смолян. Заболеваемостта през изминалата седмица е същата като тази от по-предишната, или 145, 2 на 10 000 души, поясни тя.

Отсъствията на учениците през изминалата седмица са били между 10 и 13 % и остават без промяна. По думите на д-р Чернева, област Смолян все още е далеч от епидемичните стойности. Въпреки това от РЗИ – Смолян продължават да следят ситуацията със заболелите от грип и остри респираторни заболявания в региона.

Д-р Чернева посочи, че е добре да се спазват и препоръчителни мерки, с цел ограничаване на разпространението на вирусите. Те са строг сутрешен филтър в детските градини, да не се допускат болни деца и персонал, да се проветряват помещенията, да се извършва често влажно почистване и дезинфекция, да се спазва добра лична хигиена, да се избягва събирането на много хора в затворени помещения. Всичко това трябва да се прави с цел ограничаване разпространението на грипа и останалите циркулиращи вируси в областта, каза още д-р Чернева.

Нели ГЕРГЬОВСКА