Подмяната на водопровода и обходния колектор по ул. "Брезовско шосе", която се извършва по третия ЛОТ на Водния цикъл в Пловдив, падна в капана на безвремието. Проектът се замразява за поне четири месеца и ще продължи, когато се подновят археологическите проучвания на попадащата в трасето на строителния обект селищна могила. Дейностите се пренасочват към участъка от кръстовището на "Дунав" и улица "Победа" в посока към "Голямоконарско шосе", предаде репортер на Агенция "Фокус"

Реконструкцията на "Брезовско шосе" започна през март 2022 г., но беше спряна за два месеца (юни и юли) за спасителни разкопки на праисторическата плоска селищна могила "Яса тепе". Строителните дейности продължиха под надзора на археолозите и без тяхно присъствие на терен не се копае. 

Проблемът е, че по график трябва да се поставя по една тръба на ден, а заради археологията се поставя една тръба за четири дни, коментира заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев. Всеки ден престой на работници и машини струва по 3000 лева и ако забавянето е 200 дни, накрая трябва да се платят 600 000 лева на изпълнителя, изчислява той. 

По закон археологическите проучвания се финансират от възложителя, в случая община Пловдив. Парите за тях не са включени в проекта, което означава, че се осигуряват от общинския бюджет, който обаче вече е изчерпан. Другата драма е свързана с преустановяването на работа на терен от археологите през зимата. 

Реконструкцията на "Брезовско шосе" струва близо 18 милиона лева и трябва да бъде приключена в средата на 2023 година. Сега усилията ще бъдат насочени по бул. "Северен" към кръговото кръстовище на бул. "Дунав" и на самото кръстовище на "Дунав" и "Победа" в посока "Голямоконарско шосе". Участъкът пред търговския център "Тракия" ще бъде засипан с временна настилка с чакъл и преди празниците ще бъде отворен за движение.