Заместник-председателят на НС Росица Кирова днес, третия ден от посещението й в Украйна, се срещна с голямата и сплотена общност на българите в град Измаил, съобщават от пресцентъра й. Делегацията посети училището, сега лицей в Измаил, където от 1869 до 1871 г. е преподавал българския революционер Христо Ботев. Сградата е напълно запазена през годините, а паметната плоча с лика на Ботев там е с надпис на български език.

Заместник-председателят на Народното събрание постави цветя и на паметника на Христо Ботев,  който се намира пред Държавния университет в Измаил. Срещна се с професори и преподаватели в университета, както и с учителите в българското неделно училище към самия университет.

Населението  на Измаил наброява 100 000 души, а българската общност представлява една четвърт от жителите на украинския град.

Българската делегация посети импровизиран музей, направен от студенти в университета, със снаряди, отломки от въоръжение, което е използвано във войната през последните две години.

Кирова сподели: "България подкрепя Украйна в тази несправедлива война и вие трябва да се чувствате горди като малцинство. Ние всички искаме Украйна сама да избира пътя на своето развитие".

На българите в Измаил Росица Кирова благодари за начина, по който пазят българската култура, традиции и език.

Посещението  на зам.-председателят на НС  в Украйна започна на 2 март със среща с българската общност в село Заря. То е разположено на 115 км от Одеса. В Заря живеят около 5000 етнически българи, които са подредили изключително богат и красив музей, а българското неделно училище събира 210 деца.

“Тук българският дух е силен, а хората помнят с гордост своите корени. Те са запазили традициите и любовта си към България", заяви Росица Кирова по време на срещите с българската общност.

Заместник-председателят на парламента бе гост на отбелязването на 3 март от българите в Одеса. “Свеждаме глави в памет на жертвите на войната и си пожелаваме мирно небе над Одеса и Украйна", каза в словото си Росица Кирова. В Одеса тя се срещна с учители в неделните училища, директора на българската гимназия в Болград, кмета на Болград, представители на български села и културни центрове, творци.

В българското консулство бе организирана изложба от генералния консул Светослав Иванов на творби на заслужилия художник на Украйна, бесарабският българин Иван Шишман.