Заместник-областният управител Антоний Андонов участва в българо-турски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) към Министерство на иновациите и растежа.

Във форума, който се проведе в Международния и конгресен център в гр. Бургас, взеха участие над 200 турски и близо 100 български фирми.

Гости на събитието бяха министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, Н. Пр. г-жа Айлин Секизкьок - извънреден и пълномощен посланик на Република Турция у нас, Бурхан Немутлу - председател на Управителния съвет на Българо-турската търговско-промишлена палата, Зеки Саръбекир - председател на Съвета за външноикономически връзки на Турция (DEIK), Хасан Басри Курт - председател на Организацията за развитие на малките и средните предприятия (KOSGEB), заместник-министърът на туризма проф. Мария Модева и Чингис Гюнай - заместник-председател на Съюза на камарите и стоковите борси на Република Турция.

В приветствията си и българските, и турските гости подчертаха изключително динамичното и ползотворно икономическо и търговско сътрудничество между двете съседни страни и заявиха амбициозната си цел - 10 милиарда евро годишен стокообмен между България и Турция.

"Искам да започна с една дума: "солидарност", заяви в експозето си пред форума министър Александър Пулев. "Горд съм, защото България бе първата държава, която успя да активира всички свои ресурси в помощ на хората, пострадали от катастрофалното земетресение на 6 февруари. Това означава, че заедно можем да постигнем много", подчерта той. Според министър Пулев през последните месеци е отбелязан връх в българо-турските икономически отношения, отбелязан по време на срещата между президентите на двете страни и последван от сериозния бизнес форум през месец януари в Истанбул, с участието на трима български министри, над 200 български компании и седем кметове на общини. Министърът на иновациите и растежа посочи още, че преките турски инвестиции в България са над 1 млрд. евро, а преките и индиректните достигат 2,5 млрд. евро. По думите му, компаниите с турски капитали у нас са над 2 200, с над 4 500 разкрити работни места. "Имаме цел стокообменът с Турция да се увеличи с още 30 %“, обяви министърът и посочи четири основни стъпки за постигане на това: на първо място - използване на възможностите за финансиране по структурните фондове на ЕС и Плана за възстановяване и устойчивост, достъпни и за малки и средни предприятия с турски капитали, на второ място - Българската банка за развитие, чрез активиране на всичките й структури и възможности, включително Фонда на фондовете, за подкрепа на смесени бизнес проекти в земеделието, индустриалните зони и мостовото финансиране, на трето място - новосъздадените възможности за обмен на квалифициран персонал чрез "Синя карта“ и т. нар. "Стартъп виза", на четвърто място - чрез подписването на ключови споразумения за партньорство, допринасящи за задълбочаване на двустранните икономически отношения.

Своето обръщение към участниците във форума Н. Пр. посланик Айлин Секизкьок започна с емблематичните думи на Кемал Ататюрк: "Който е срещу България, той е и срещу Турция", които предизвикаха аплодисменти в залата. "Тези думи бяха подложени на изпитания, и ние се справихме с тях", подчерта г-жа Секизкьок, визирайки Ковид кризата, войната в Украйна, газовата криза, глобалната финансова криза, изборите и други предизвикателства пред българо-турските отношения. Тя определи като "невероятна солидарност" реакцията на българската държава веднага след разрушителното земетресение в Турция на 6 февруари и подчерта, че цялата логистична мрежа на страната ни е била в готовност да обслужи нуждите на бедстващите хора и турското правителство. Г-жа Секизкьок изтъкна още, че едва няколко часа след катастрофалните трусове българският президент Румен Радев се е обадил в кабинета й с думите: "Самолетите са готови!". "За 30 години в дипломатическата дейност, не съм виждала такава съпричастност", подчерта турският посланик у нас и нарече българо-турските отношения "братска връзка". Тя очерта и някои от все още съществуващите пред турския бизнес проблеми у нас: визовия режим, разрешителните за работа, необходимостта от синхронизиране в логистичните и транспортните мрежи и др.

Оценки и изявления като "сътрудничество", "съпричастност", "човечност" и "братя" прозвучаха многократно по време на днешния бизнес форум.

Според оповестените данни, около 50 % от наземния стокооборот на Република Турция преминава през България.