Заместник-областният управител Антоний Андонов откри традиционната кръгла маса в рамките на 25-ия Национален фестивал на детската книга, който започна днес в Сливен.

В юбилейната година кръглата маса е с оттенък на равносметка и с тема: "Феноменът Национален фестивал на детската книга – уникално креативно пространство за деца и творци".

"С гордост искам да отбележа, че този фестивал е едно ярко културно явление не само за региона, а и за страната. Най-вече защото сливенският фестивал е първи по рода си у нас и един от първите в Европа. Заедно с това той е забележителен по своята многообхватност, мащабност и модерност, без да залита към екстравагантности. Формата, събитията, концепцията и идеите на сливенския фестивал вече имат своите интересни алтернативи и продължения в други градове и държави - нещо, което доказва колко живи са мотивите и идеите, породили този фестивал, и колко голяма е потребността от подобни форуми. Бих искал специално да отбележа и собствения живот и престиж на националната награда "Константин Константинов", получаването на която вече се възприема като своеобразен сертификат за качество в детското литературно творчество, в детското книгоиздаване и детската илюстрация. Приносът на проведените през годините кръгли маси в рамките на Фестивала на детската книга е не по-малко значим и забележителен. Причината - умението на организаторите да напипат проблемни точки в общуването на съвременното дете с книгата и да ги пречупят през фокуса на различните "страни"- участници в този деликатен процес. Споделям с вас личната си гордост, че това феноменално културно събитие се случва именно в Сливен. Изказвам огромна благодарност към главните организатори на фестивала - директора и екипа на Регионална библиотека "Сава Дорбоплодни" за това, че създадоха и отгледаха този прекрасен, добротворен плод - Националния фестивал на детската книга!“, каза в приветствието си при откриването на кръглата маса г-н Андонов. Той подчерта, че Областна администрация винаги е била отзивчив партньор при провеждането на фестивала и предложи конкретни идеи за разширяване на сътрудничеството с най-голямата библиотека в региона и извън рамките на това най-значимо културно събитие.