Заместник-кметът на община Сопот инж. Николай Новаков даде подробна хронологична времева справка относно проблема с прекъснатото водоподаване в община Сопот, съобщи репортер на агенция "Фокус". Според него за пореден път в основата е чиновническото мислене и поведение от страна на управата на ВИК – Пловдив.

Новаков е учуден от липсата на диагностиране на проблема, както и нежеланието за бързото му разрешаване. Ръководството на община Сопот няма да спре да работи по този казус, докато не изясни кой е виновен за това безхаберие. Заместник-кметът изрази своето учудване, че в света на технологиите има такова примитивно мислене.

От юридическа гледна точка от община Сопот в началото на следващата седмица ще изискат от вътрешния министър и главния прокурор на Република България как е приет сигналът, уведомени ли са други институции, уведомено ли е населението от ВИК дружеството, какво е било предприето, както и времеви график и план за справяне с проблема.

Ръководството не смята, че прекъснатото водоподаване трябва да се използва за политически цели и по него отношение трябва да взимат единствено специалисти, които са упълномощени и им се плаща от нашите сметки за вода, а не от определени политически ангажирани дейци.

От общината изказват благодарност на всички жители за тяхната инициативност по време на спонтанния протест на 04.09.2022 г., на актьора Николай Урумов за личната му позиция към това службашко безхаберие, както и на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който прие сагата с водата на Сопот като своя лична кауза.