По-рано тази седмица Plovdiv24.bg информира читателите си за проектните бъдещи промени при матурите след 7 клас, както и при тези в 10 клас. Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков ги анонсира, но те нямат окончателен характер.

Темата за образованието винаги вълнува гражданите. Plovdiv24.bg потърси за коментар на евентуалните промени заместник-директорите на едни от най-желаните училища в града, а именно ОУ "Княз Александър I" и ХГ "Св. Св.Кирил и Методий". Интересното при тях е, че двете училища от години обитават една сграда и успяват да намерят баланса.

"Приветстваме предложението на министър Цоков датите да бъдат преместени по-късно през юни. До момента при полагане на НВО в 7 клас около 15 юни, остават 2 седмици, през които вече децата губят мотивацията за учебния процес. Отчитаме го като минус в образователната система. Тези дни могат да се използват като дни за кариерно ориентиране.", коментират заместник-директорите в учебен отдел Гергана Янева и Васил Начев.

“Съгласни сме, че времето ще бъде добре да се оползотвори за подготовка. Тези няколко дни няма да бъдат причина резултатите на учениците да се повишат или понижат.", споделят те.

Според тях резултат би се усетил, ако изпитите са изместени след 20 число.

На сходно мнение е и заместник-директорът на Хуманитарната гимназия - Здравко Ликов. С него обсъдихме проекта за намаляване на минимума текущи оценки.

"Това е по-добра възможност учителите да работят повече с учениците си относно обучението. Административна тежест допълнително се увеличава от задължителния брой изпитвания. Всичко е свързано с писмени изпитвания, проверка. Методът не се отрича, но евентуалното въведение е добра посока."

Той смята, че евентуално разделяне на НВО на 7 клас и на 10 клас е добра идея, но дните трябва да продължат да бъдат неучебни.

"В този процес са ангажирани много колеги като квестори, проверяващи. Една толкова мащабна процедура е тежка от административна гледна точка. Ако дните са учебни би било минус. Изпитване и учебен процес в едно би довело до големи трудности."

"Оценката от НВО в 10 клас може да бъде вписана в дипломите, ако има значение за по-нататъчно кандидатстване. За момента никой не изисква резултата в точки.

Учениците знаят, че НВО няма задължителен характер и няма да има последствие от неявяването им, което го прави незадължително. Ресурсът е абсолютно излишен.", коментира още той.