Тенденцията, която наблюдаваме по отношение на винопроизводството, е, че ние имаме нужда от сериозно присъствие на американския пазар и на азиатските. Това каза по време на посещението си в Поморие заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, предаде репортер на "Фокус". Според него тези пазари са по-подходящата цел за България поради две причини. 

"Европа има сериозни производители на вино, но ценовата турбуленция удари европейската покупателна стойност. Това е по-слабо засегнато в Азия и Америка. Поради това точно те трябва да бъдат цел за възстановяване и сериозно присъстие на България и българските винопроизводители", поясни Джиков.  

Той посочи, че е инициирана междуведомествена работна група, в която ще участват известни маркетингови специалисти, винопроизводители, научни работници, с които съвместно ще бъде разработена маркетингова стратегия с 3-годишен хоризонт. 

"Ще бъдат обсъждани въпроси за това на кои пазари трябва да присъстваме, с какво трябва да се съобразим, както как държавата трябва да застане зад винопроизовдителите. Ясна е формулата на успеха - за да могат да получават адекватна цена за своята продукция, производителите на винени сортове лоза трябва да имат хубав пазар", добави Тодор Джиков.  

"През миналото лято тук, в Поморие, виждах хора с посърнали лица и проблеми, влседствие на бурите, които бяха унищожили лозовите масиви. Днес виждам възстановяването им. Това е благодарение и на държавата, и на упорития труд на самите земеделски производители. Надявам се ръка за ръка да работим и занапред. Хоризонтът е ясен - трябва да възстановим присъстевието си на световните пазари. Тук огромна роля има държавата. Решени сме и започваме действия в посока възстановяването им", каза още зам.-министърът.