Избрани са шестте фокус точки по инвестиционния проект на МТСП "Развитие на социалната икономика“ по Националния план за възстановяване и устойчивост и съответно вече са закупени сградите за тях. Това обяви в Пловдив заместник-министърът Надя Клисурска-Жекова, предаде репортер на "Фокус".

В момента тече процесът по сформирането на екипите.

Организират се информационни дни в шестте избрани точки - Ловеч, Габрово, Варна, Благоевград, Пловдив и Бургас.

В тези информационни дни са се включили представители от всички области. "Идеята на проекта е да се развият цялостно политиките, свързани със социалната икономика и да се активират стопанските обекти, които да се регистрират като социални предприятия. В момента в този регистър има само 38 такива предприятия", каза Клисурска.

Процедурата за получаване на статут на социално предприятие е опростена и трябва да се разказва на тези информационни дни що е то социално предприятие, посочи зам.- министърът. Оперативната програма е заложила около 43 млн. лева, които да бъдат инвестирани в социалното предприемачество.

"Надяваме се да се реализира нашият проект и да се разкаже на местния бизнес как да получат този статут, за да се възползват от проекта. В тези фокус точки ще работят по 7 души", посочи още Надя Клисурска - Жекова. 

Пловдив  днес бе домакин на Регионален форум за бъдещето на социалната икономика, който се организира от Министерството на труда и социалната политика и Областна администрация Пловдив.

Вижте повече във видеото