Над 10% от Брутния вътрешен продукт на България се формира от сектора на туризма. Във финансово отношение приходите само за последните няколко месеца са над 600 милиона лева. Това обяви пред журналисти във Велико Търново зам.-министърът на туризма Мариела Модева, която е в града за откриването на XVIII Международно изложение "Културен туризъм", предаде кореспондент на "Фокус". Министър Модева допълни и, че в страната е отчетен 9% ръст над данните от последната най-силна година преди COVID-19 - 2019-а. По думите ѝ, културният туризъм все повече се утвърждава като специализиран у нас. Това е и основният фокус на рекламните кампании на Министерството.

"Можем да кажем, че към 20% от туристите в България се ориентират към културен туризъм. Съдим за това по начина, по който се формира интересът на туристите към общините и към местата, които са много богати на културни ценности. Това са данни на Световната организация по туризъм, като световна тенденция. Разбира се, мога да кажа, че това е един от шансовете на България да бъде утвърдена като целогодишна дестинация за туризъм. Ние сме в топ 3 по богатство на културни ценности, след Италия и Гърция", посочи още Модева, но допълни и, че не сме в топ 3 на страните с най-развит културен туризъм в Европа.

"Аз смятам, че тук трябва да има интегрирани усилия от страна на останалите ведомства - и на Министерство на културата, и на Министерство на туризма, и на бранша, и на туроператорите, които да включват в презентациите си дестинации и продукти, свързани с културния туризъм. Защото ние някак си възприемаме като нещо естествено, че България е много богата на културно наследство и поради тази причина всички трябва да знаят за това. Но това не е така", поясни министърът и бе категорична, че рекламата на страната ни не трябва да спира.

Според нея, България има проблем с управлението, стопанисването и социализацията на културни ценности.

"Ние имаме над 30 резервата, които са с най-висока степен на защита, имаме археологическо наследство, което е нашето лице пред света и в същото време даже паметниците на ЮНЕСКО имат проблеми", обясни министър Модева и посочи решение, което по думите и се изразява в координирана работа на институциите и бранша. Като добър пример в тази посока даде старият град на Несебър. 

Друг основен проблем на сектора, оказва се, е липсата на кадри. По данни на Министерство на туризма едва около 20% от завършващите туризъм работят в бранша.

Това, според министъра, може да се реши със задълбочаване на дуалното образование и с представяне на възможности за обучение на безработни лица, които да могат да бъдат активирани и привлечени в професията. Ведомството вече реализира и Национална кампания в тази насока - популяризира сектора в различни университети и училища, за да привлича повече млади хора.

"Работи се да се задържат българските кадри у нас и да се привличат младите хора към професията", категорична бе министър Модева.

Луиза ТРАНЧЕВА