Въпреки дъждовното време, началото на фестивала бе поставено. Над 130 самодейци от целия Видински регион, както и от съседна Румъния радваха през първия ден публиката с изпълненията на народни песни и танци и с пъстротата на носиите си от сцената на Художествената галерия "Никола Петров“ във Видин, съобщиха от Общината. Фолклорното богатство бе представено с цялата си красота и разнообразие.

Международният фолклорен фестивал "Синия Дунав“ бе открит официално от заместник-кмета на Община Видин Борислава Борисова. "За мен е удоволствие да Ви поздравя от името на кмета д-р Цветан Ценков и от свое име и да ви кажа "добре дошли“ на това хубаво събитие, което се организира от Община Видин и младите хора от Event Masters. Нашият град за пореден път предлага гостоприемството си на стотици самодейци, професионални певци, музиканти, танцьори – обединени от любовта към народното творчество. Идеята е да представим разнообразието на фолклорните традиции на хората от различни държави, живеещи по поречието на река Дунав, да си сътрудничим в областта на културата и създадем нови приятелства“ – каза тя. Борисова отбеляза, че МФФ "Синия Дунав“ е още едно доказателство, че общинското ръководство успява да осъществи амбициозната цел за превръщането на старопрестолен Видин във фестивален град. Заместник-кметът пожела на всички участници успех и призова жителите и гостите на Видин да посетят различните прояви през трите дни на фестивала.

След самодейните състави зрителите имаха възможност да се насладят на изявите на танцьорите, музикантите и певиците от Ансамбъл "Дунав“, които създадоха чудесно настроение в дъждовната вечер. По-късно публиката посрещна с много аплодисменти младите и талантливи изпълнители – народната певица Петя Панева, станала популярна от телевизионния музикален формат "Гласът на България" и клавириста Митко Денев.

На 3 септември (събота) фестивалът продължава от 11:00 ч. с представлението "Еко вълшебници“ на Държавен куклен театър – Видин, а от 12:00 ч. е хоротеката за деца. Ще има и детска работилница от 13:00 ч. до 17:00 ч. След това започва концертната програма с участието на самодейци от България и чужбина. За поредна година на фестивала гостува танцов състав "Фалмис“ – Унгария, който ще излезе на сцената в 19:30 ч. От 20:00 ч. ще слушаме изпълненията на младия и успешен народен певец Валентин Велчев. В 21:00 ч. е началото на концерт-спектакъла на ансамбъл "Българе“ и Албена Вескова.

Входът за всички прояви в МФФ "Синия Дунав“ е свободен.