Заедно с препълнена зала с ученици днес зам.-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова присъства на премиерата на документалния филм "Моето име е Минко“, предаде репортер на "Фокус". Тя изгледа документалната лента за живота на проф. Минко Балкански в най-новата гимназия на Стара Загора.

"Вие сте щастливи ученици да учите в едно такова учебно заведение! Във филма ще разберете колко важно е човек да си сбъдва мечтите и вие като млади хора наистина знайте, че мечтите винаги се сбъдват, това е тяхната работа, нищо повече“, каза преди прожекцията сценаристът Владина Цекова.

Лентата е посветена на живота на проф. Минко Балкански, неин създател е журналистът Владина Цекова, а първата прожекция беше в най-новата старозагорска гимназия, чийто патрон е бележитият физик, роден в село Оряховица.

От името на Община Стара Загора от сърце поздрави присъстващите и зам.-кметът с ресор "Образование и младежки дейности“ Надежда Чакърова. Тя изрази адмирации към автора на филма, а на младежите препоръча да се гордеят, че точно проф. Минко Балкански е патрон на тяхното училище. "Бъдете горди, той е Човекът с голямо "Ч“, чиято единствена кауза през целия му живот е била учениците да израстват със своите мечти, да имат дух и да им помага. За него даването е философия на алтруизма, живота и светлината“, формулира зам.-кметът. И с усмивка посъветва младежите да почерпят от добрите примери и да се насладят на филма.

Лентата е снимана във Франция, където живее 97-годишният физик. Тя е шанс, особено за младите хора, да се срещнат със знаменития учен, който вече няма възможност да пътува до България. Документалната творба е разказ за живота му, за това как заминава на 16-годишна възраст за Франция и се изгражда като професионалист, учен и забележителен човек.

Отново днес прожекция на новия филм ще има и в Театър "Проф. Минко Балкански“ в Нова Загора, след което той ще бъде представен и в София, и в други градове.