Стопански факултет при Тракийски университет изпрати вчера поредния випуск свои възпитаници, съобщиха за "Фокус" от Община Стара Загора. Стилната церемония се проведе в Академичния информационен център, където се помещава новата и модерна библиотека на старозагорската Алма матер.

Полетяха нагоре шапките на 48 бакалаври от три специалности: “Аграрна икономика", “Регионална икономика" и “Бизнес икономика", както и 30 магистри в седем специалности - “Финанси и счетоводство на фирмата", “Икономика и управление на бизнеса", “Икономика на алтернативния туризъм", “Икономика и мениджмънт на човешките ресурси", “Бизнес информационни технологии", “Икономически анализи и проекти за регионално развитие и предприемачество" и “Стратегически маркетинг". Средният успех за ОКС бакалавър е много добър 5.10, а средният успех за ОКС магистър - много добър 5.44.

Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков сподели пред присъстващите, че за него е голяма радост и чест днес да присъства на промоцията на един от най-бързо развиващите се факултети на университета. Той подчерта също, че за него е особено удоволствие, когато в институциите в Стара Загора и региона го посрещат студенти, завършили Стопански факултет. Проф. Ярков увери абсолвентите, че завършват един университет, който е сред лидерите на висшето образование в България. Той ги призова да не прекъсват връзката с университета и факултета, и изрази своята увереност, че те завършват добре подготвени, с добри перспективи за професионална реализация.

“За мен като декан на един от най-желаните и атрактивни факултети на Тракийски университет е изключително удоволствие да Ви приветствам за Вашето дипломиране! Убедена съм, че Вашите професионални знания, които получихте в Стопански факултет ще позволят да се реализирате успешно. Днес като Ви гледам, облечени в тези академични тоги - млади, усмихнати, красиви и много умни - изпитвам истинска гордост, че сте наши възпитаници!" - с тези думи се обърна към абсолвентите деканът на Стопански факултет доц. Блага Стойкова. Тя им благодари за активното участие в живота на университета и ги увери, че неговите врати ще бъдат винаги отворени за тях.

Поздрав към академичната общност, абсолвентите и гостите на промоцията отправиха зам.-кметовете на Стара Загора Надежда Чакърова и Радостин Танев.

"От името на кмета на Община Стара Загора г-н Живко Тодоров Ви поздравявам и пожелавам здраве, много хъс и кураж, за да реализирате мечтите си. Мотото на Вашия факултет – "Последвай бъдещето си“ нека Ви води. Бъдете смели, отговорни и мислете за Стара Загора, защото тя Ви обича!“, каза зам.-кметът Надежда Чакърова. Тя връчи дипломата и символични подаръци на един от отличниците на випуска на магистрите - Таня Ченгизова, избрала специалността "Икономика и мениджмънт на човешките ресурси“.

"Съвпадението на Вашето дипломиране с деня, в който всички българи се прекланяме пред святото дело на Христо Ботев и всички, дали живота си за свободата на България, смятам ще бъде за добро. Пред себе си виждам млади хора, с амбиции, със знания и устрем към развитие и в същото време до тях стоят други – опитни, доказали се, готови да бъдат в помощ – това говори само едно – Тракийският университет е важна част от образователната система в страната. Гордейте се, че сте негови студенти“, обърна се към абсолвентите зам.-кметът Радостин Танев. Той подчерта, че Стара Загора е град, който предлага не само качествено обучение, но и перспективни възможности за професионално израстване. Танев връчи дипломата на Кремена Делчева, която успешно завърши своята икономическа магистратура.

Водещ на церемонията бе зам.-деканът на Стопански факултет - доц. Николай Пенев, а сред официалните гости бяха представители на академичното ръководство на Тракийски университет, преподаватели, представители на местната и държавната власт, на бизнеса от региона и страната, на социални, банкови институции и съсловни организации.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха изпълнители от НУМСИ “Христина Морфова " - Димитър Гайдаров и Божидар Рахнев, както и младият вокален талант Ивета Атанова. 

В края на церемонията, абсолвентите произнесоха Клетвата на икономиста и хвърлиха с усмивка академичните шапки.

Стопански факултет подготвя през юни богата програма за отбелязване на 15-тата година от своето обособяване като самостоятелно структурно звено при Тракийски университет.

Рени АТАНАСОВА