Разбита е една от основните каналджийски организирани престъпни групи, действащи у нас.  До този момент има 10 задържани. Предстои на шестима от тях да бъдат повдигнати обвинения – на четирима за участие и на двама за лидерство в криминалната организация. Това съобщиха на брифинг прокурор Чинев, старши комисар Стоян Мандажиев - зам.- директор на ГД “Гранична Полиция", старши комисар Лъчезар Момчев - директор на РДГП – Бургас, предаде репортер на "Фокус".

За времето, през което е работено с групата, са задържани над 30 групи с незаконни мигранти - основно граждани на Сирия или Афганистан. За услугата е заплащано между 1000 и 3000 евро, като се забелязва поскъпване на този вид дейност в последните месеци.

С престъпната група се работи от началото на 2023 година. 9 са задържани на територията на област Бургас и 1 на вход на граничен пункт "Калотина“ през днешния ден. Сред тях има такива с криминални регистрации за кражби, закани за убийство, лихварство, неистински документи и други.

Организаторите на ОПГ-то се свързвали с лица на турска територия, от които получавали локация на групите. Физическото превеждане на мигрантите у нас ставало чрез срязване на оградното съоръжение с Турция или чрез преодоляването му със стълба.  От там пътят на мигрантите продължавал към Западна Европа през границата със Сърбия.