На 15.03.2024 г., в сградата на Общинска администрация Шабла, се проведе заключителна пресконференция по проект "Подобряване на енергийната ефективност в сгради с обществено предназначение в град Шабла“. Проектът е финансиран по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BGENERGY-2.002-0040-C01 от 29.04.2022 г., който се осъществява по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. На пресконференцията присъстваха представители и на двата партньора – община Шабла и организация "IDN Research“ от Норвегия, съобщиха от Областен информационен център - Добрич.

Цветелин Йорданов, зам. кмет "Икономическо развитие“ и ръководител на проекта, представи заложените цели и очакваните резултати от реализацията му, а именно: повишаване на енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на сградата на Общинска администрация Шабла и сградата на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Шабла. Основната цел на проекта бе намаляване на въглеродната интензивност, както и постигане на следните резултати: подобряване на енергийните характеристики на сградите и трансформацията им в сгради с близко до нулево потребление; намаляване на емисиите на парникови газове; намаляване на енергийните разходи на общината; повишаване на производството на енергия от възобновяеми източници; повишаване на експертния капацитет на бенефициента в областта на възобновяемата енергия, енергийната ефективност и управлението на енергия.

Освен намаляване на преките разходи за поддръжка в двете сгради, се подобриха условията на труд и се повиши качеството на предлаганите услуги в тях, което допринесе за подобряване на благосъстоянието на Общината и нейните жители.

Партньор по проекта бе "IDN Research“, норвежка организация извършваща дейности в областта на изследванията и трансфера на технологии с цел провеждане на изследвания и разработки, включително фундаментални изследвания, промишлени изследвания, експериментални разработки и разпространение на резултатите чрез публикации, образование и дейности по трансфер на технологии. Основната роля на "IDN Research“ е да подпомага и подкрепя община Шабла с обмяна на опит, знания и най-добри практики при изпълнението на проекта.

Изпълнените дейности, предписани в изготвеното енергийно обследване включват топлоизолиране на външни стени; подмяна на дограма; топлоизолиране на покривни конструкции; топлоизолиране на подови конструкции; въвеждане на термопомпена система за отоление/охлаждане; подмяна на осветителни тела; изграждане на фотоволтаична система за собствено потребление.

Срокът за реализация на проекта бе 24 месеца – до 29.04.2024 г.. Общата стойност бе в размер на 1 774 468,96 лв. с ДДС, представляващи 100% безвъзмездна финансова помощ.