Дългогодишното чакане за реконструкцията на първия обществен парк в България - Дондуковата градина в Пловдив, е към края си. В следващите месеци територията ще се превърне в строителна площадка и работници вече започнаха да слагат заграждения. Предпазните пана се монтират първо откъм улица "Христо Г. Данов", а после и от останалите страни, предаде репортер на "Фокус".

Веднага след като спре дъждът и приключи подготовката ще се пристъпи към изпълнение на дейностите по проект, съобщи за медията ни кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

Проектът за реконструкция, озеленяване, паркоустройство и благоустройство на Дондуковата градина е одобрен и съгласуван с НИНКН, тъй като тя е обявена за  паметник на парковото изкуство. Строителното разрешение за дейностите на територията й е издадено още през 2018 г., което е подновено през 2021 г. Изпълнители на обекта са "Консорциум Дондукова градина" с водещ партньор фирма "Рестстрой" за реконструкцията на парка и "Драгиев и ко" за контактната зона. 

Концепцията предвижда възстановяване на градината от по-стар период, близък до първоначалния й вид. Ще се отстранят нетипичните архитектурни и композиционни елементи, внесени при реконструкцията от 1978 г., ще се махнат правоъгълните ниши и клоцове, а алеите ще се изправят. В пресечната точка на голямото кръгово пространство е ситуиран фонтан с динамичен воден ефект и осветление, около който ще има тревна площ. 

Двете второстепенни алеи от кметството и от ул. "Софроний Врачански" се запазват. Възстановява се второто по-малко кръгово пространство и в центъра му ще се монтира метална решетка с надпис "1878" - годината на създаване на градината. Основното допълнение в актуализирания проект е ситуирането на павилион с лека остъклена метална конструкция - оранжериен тип и ажурна предпазна ограда. 

За реконструкция, озеленяване, паркоустройство и благоустройство на Дондуковата градина са осигурени общо 4.5 милиона лева, от които 3.8 млн. заем от Фонда за устройчиви градове и 700 000 лв. собствени бюджетни средства и/или средства от държавния бюджет.