Днес от 11,00 часа се проведе делото в Окръжен съд Пловдив срещу обвиняемия Иван Трифонов, който след сблъсък с мотор предизвика смъртта на две лица през 2020 г., в село Войводиново, предаде репортер на Агенция "Фокус".

По време на инцидента той е управлявал лек автомобил "Мерцедес“ модел Е280, и според закона е нарушил правилата за движение по пътищата: чл. 5 ал.2 т. 1 и чл. 37 ал.1 изр. 1 от Закона за движение по пътищата, и чл. 84 ал.2 изр.1 от Правилника за прилагане на ЗДвП, като по непредпазливост е причинил смърт на две лица, едната настъпила на 23.10.2020 г., а другата настъпила на 3.11.2020 г., което е престъпление по чл. 343 ал.3 пр.4 б. Б пр.1 вр. ал.1 б.В пр.1 вр. чл. 342 ал.1 от НК. 

Съдебно призованите лица от страна на загиналите не се явиха в съда. 46-годишният мъж поиска делото да приключи днес, като призна изцяло вината си. 

Адвокатът на Трифонов -  Красимир Елдъров, посочи че моторът, на който са били двамата загинали, е управляван със скорост от 138 км/ч при позволени 50, като след съдебно-биологична експертиза на кръвта на управляващия мотора е бил установен алкохол и наркотични вещества. Трифонов е управлявал своето МПС с скорост от 33 км/ч, при позволените 50 км/ч. 

Елдъров поиска от съда присъдата да бъде олекотена, тъй като Трифонов не е бил под влиянието на алкохол, наркотици или други забранени от закона вещества, и не е опасен за обществото, след като е работещ баща на две деца, женен и със средно-специално образование. 

Съдът осъди Трифонов на 3 години условно лишаване от свобода и шофьорската му книжка да бъде отнета за 3 години.