Задържаният за убийството в смолянското село Чокманово е с 14 присъди. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор на Смолян, Недко Симов, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Сред тях са такива за извършен грабеж при условия на опасен рецидив, както и множество кражби. Имал е ефективни присъди и в момента се води неосъждан, защото е реабилитиран. Наказанията и престоят му в затвора обаче не са го превъзпитали, защото е посегнал на най-ценното и е отнел човешки живот“, поясни прокурор Симов. Убитият мъж, също е със съдебно минало и е осъждан два пъти. Те са се познавали от преди, имали са доста чести контакти и след поредната злоупотреба със спиртни напитки, се е стигнало до този фатален край“, посочи прокурорът.

Убийството е извършено умишлено на 28 януари в къща в село Чокманово. Задържани са двама мъже, като единият е свидетел, а другият е извършител. На 49-годишният С. К. е повдигнато обвинение, той е привлечен към наказателна отговорност и е задържан за 72 часа, като предстои Окръжната прокуратура да внесе искане за постоянното му задържане под стража. Извършени са процесуално-следствени действия, извършен е оглед на местопрестъплението и оглед на трупа, разпитан е очевидец, извършена е аутопсия. Предстои назначаване на няколко сложни експертизи, като сред тях са съдебно-медицинска експертиза, дактилоскопни, химически на откритите към настоящия момент момент следи. Обвиняемият е направил пълни самопризнания за случилото се, отбеляза прокурор Симов.

Директорът на ОДМВР – Смолян, ст. комисар Костадин Пачеджиев заяви, че това е тежко престъпление, които е нехарактерно за област Смолян. "Битово престъпление, свързано с употребата на алкохол в доста голямо количество. Лицата са се познавали, всички са от село Чокманово. Сигналът е подаден в 6.20 часа на тел 112 от четвърто лице. В него е заявено, че мъж не диша и е с много кръв по цялото тяло. Веднага на място е изпратена дежурна група, която установява мъжа и се обажда на спешна помощ, за да констатират смъртта. След като става ясно, че се касае за убийство, са извършени множество оперативно-издирвателни работи и малко по-късно предполагаемият извършител е задържан на територията на село Чокманово в друга къща“, обясни ст. комисар Пачежджиев. Той уточни, че и двете лица са безработни и единственото, което ги свърза е алкохола. За обвиняемият има подадени множество сигнали, че в следствие на злоупотреба с алкохол, заспива по пътя и покрай него и пречи на движението и на хората, допълни ст. комисарят.

Прокурор Симов допълни, че се работи по няколко версии, като основната версия е, че е причинено умишлено убийство от лицето С. К. на 49 години. "Работи се и по версия дали е участвало и друго лице. Смъртта е настъпила, в резултат на нанесени множество удари. Предстои да бъдат изяснени множество детайли, за да се установи дали убийството е по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Ударите, които са нанесени са с ръце, с крака и с твърд предмет. По главата има множество удари. Причината за смъртта е черепно-мозъчна травма“, посочи прокурорът.

Прокурорът припомни, че последното убийство в Смолян е било преди няколко години и е отново на бивш затворник. "Радваме се, че са редки тези случаи, но за съжаление не ни подминават. При нас рядко има тежки престъпления, но нашата работа е да търсим наказателна отговорност и прокуратурата ще търси максимално тежко наказание за извършителя на престъплението“, подчерта прокурорът. Той уточни, че го грози лишаване от свобода от 10 до 20 години.  

Ст. комисар Пачеджиев добави, че случаят е приключен бързо, благодарение на Окръжна прокуратура, съдебния лекар, община Смолян, която е осигурила осветление, защото е било проблем, на ЦСМП, които са били на място през цялото време и на последно място на служителите на РУП – Смолян, които са работили професионално и за кратък срок извършителят на престъплението е задържан.

Нели ГЕРГЬОВСКА