Варненският апелативен съд отмени постановения от Варненския окръжен съд домашен арест спрямо обвинен в държане и разпространение на наркотици. Мъжът отново бе задържан под стража, съобщиха от съда.

Пресслужбата на съда припомня, че според обвинението, на 13 октомври Христо Х. е разпространил кокаин. От управлявания от него автомобил и три жилища, които ползвал, били иззети 5605,24 гр марихуана, 47,73 гр метаамфетамин, 115,71 гр екстази и 13.08 кокаин. Прокуратурата счита, че веществата са държани с цел разпространение, а деянието е в условията на продължавано престъпление. Мъжът беше задържан през октомври, а най-тежката мярка за процесуална принуда бе потвърдена от Апелативния съд. Миналата седмица той поиска от Окръжния съд промяна на мярката и му бе определен домашен арест. Прокуратурата протестира.

Въззивната инстанция намира за изключително завишена обществената опасност на деянието предвид големите количества и разнообразните видове наркотични вещества, както и разпространението им. Добрите данни за личността на 26-годишния студент не оборват опасността той да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение. Задържането намалява този риск, но престоят в ареста в рамките на около месец не може да го снижи до изискваната степен.

Определението, с което Апелативен съд – Варна отмени съдебния акт на Окръжния съд и остави без уважение молбата за изменение на мярката за процесуална принуда, не подлежи на обжалване.