Постоянен арест за мъжа, отглеждал кучетата, които разкъсаха 41-годишна санитарка в Долна Оряховица, постанови Районният съд в Горна Оряховица, предаде кореспондент на "Фокус". Мярката на 61-годишния Ивалин Стратиев бе гледана днес, при закрити врата и подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Велико Търново до 6 април. 

Обвиняемият е с назначен служебен защитник. Адвокат Николай Ангелов поиска по-лека мярка - домашен арест. Съдът в железничарския град обаче постанови "задържане под стража" за мъжа, на който е било възложено да се грижи за животните с мотива, че може да се укрие или да извърши друго престъпление.

"Стратиев се държи адекватно и съдейства на разследването. Той настоява да обжалваме мярката на втора инстанция. Навремето е бил пастир в балканско село. Казва, че собственикът на кучетата е в чужбина и му е възложил да се грижи за тях срещу подслон в имота. Стопанинът е осигурявал пари за храна на животните. Лично видях в двора на къщата разпиляни над 5 кг гранули", обясни адвокат Ангелов.

"Фокус" припомня, че кървавият инцидент се случи рано сутринта на 30 март в Долна Оряховица. По същото време Стратиев е бил на кафе в центъра на града, а съседите твърдят, че не са чули викове за помощ.

Петте кучета, които нападнаха и убиха местна жителка са евтаназирани. Екстремното им умъртвяване било нужно, за да се изследва дали в стомасите им има тъкани от наядената Мирослава. Разпоредени са множество експертизи, чакат се анализите от тях.

На гледача на животните е повдигнато обвинение за неполагане на достатъчно грижи за животните, умъртвили санитарката. За това престъпление са предвидени до 5 години затвор и 10 000 лева глоба.

Луиза ТРАНЧЕВА