Задържаха шофьора, виновен за катастрофата в Прохода на Републиката, при която през уикенда пострадаха четирима души. Това се случи по искане на Районна прокуратура – Велико Търново, съобщават за "Фокус" от Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Ш.К. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 13 ноември на път II – 55 (Гурково – В. Търново), при км 32 + 200, с посока на движение от Гурково към Велико Търново, при управление на товарен автомобил "Рено" с прикачено полуремарке, нарушил правилата за движение по пътищата. Като водач на пътно превозно средство той не изпълнил задължението си да контролира непрекъснато пътното превозно средство, което управлява и превишил скоростта на движение от 50 км в час, като се движил с 70 км в час. В резултат на това допуснал пътнотранспортно произшествие, като навлязъл в насрещното пътно платно и блъснал движещия се в полагащата му се лента, в посока от гр. Велико Търново към Гурково, лек автомобил "Ситроен Джъмпер". В следствие на произшествието причинил по непредпазливост телесни повреди на повече от едно лице - средни телесни повреди на четири лица (шофьора и трима от пътниците в автомобила). Престъпление по чл. 343, ал. 3, б. "а“ вр. ал. 1, б. "б“, пр. 1 и пр. 2, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието на лицето и е налице опасност да се укрие и да извърши други престъпления, поради което Районен съд Велико Търново е уважил искането на Районна прокуратура – Велико Търново като е взел мярка за неотклонение "Задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура –Велико Търново.