Районният съд в Добрич взе мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо У. Д., привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство за противозаконно повреждане на чужди движими вещи, при което са последвали значителни имуществени вреди. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Мъжът е обвинен за това, че в нощта на 21 срещу 22 декември 2022г., в Добрич, увредил около 70 паркирани автомобила, като нарязал гумите им. Обвиняемият е британски поданик. 

Районният съд намери, че от представените по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че именно обвиняемият е осъществил вмененото му престъпно посегателство, което се наказва с лишаване от свобода до 10 години. Този извод се извежда от извършените до момента действия по разследването – разпити на свидетели, протоколи за оглед на местопроизшествие, протоколи за доброволно предаване, назначената и изготвена видеотехническа експертиза.

Според съда независимо от обстоятелството, че обвиняемият е неосъждан доказателствата сочат, че съществува опасност при по-лека мярка той да се укрие с оглед избягване на наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Опасността обвиняемият да се укрие се обосновава и от обстоятелството, че той е чужд гражданин и би могъл да напусне пределите на страната, независимо от посочения по делото адрес, отбелязва съдът.

Мъжът е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, а извършеното на 22 декември 2022 г. се характеризира с висока обществена опасност, посочва още съдът. Определението на Районния съд подлежи на обжалване в 3-дневен срок. В случай на жалба въззивното производство е насрочено за разглеждане пред Окръжен съд – Добрич за 3 януари 2023 г., от 13.30 часа.