С определение от 30 март 2023 г. Софийски градски съд (СГС) уважи искането на Софийска градска прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо служителя на МВР А. Д, съобщиха от СГП.

Полицаят беше задържан при съвместна операция с участие на следовател и прокурор от СГП и служители на Дирекция "Вътрешна сигурност“ на МВР и в автомобила му беше открита и иззета тревиста маса, разпределена в 5 пакета.

В хода на разследването е извършена експертна справка, според която иззетата тревиста маса представлява коноп (марихуана) и е общо нето тегло 992,65 грама.

На 28 март 2023 г. А. Д. беше привлечен като обвиняем за това, че на същата дата в лек автомобил в гр. София, в района на 1-ви километър на път Е 871, държал с цел разпространение без надлежно разрешително високорисково наркотично вещество – коноп с общо нето тегло 992,65 грама – престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК.

Назначена е физикохимична експертиза, която трябва да установи вида и количеството на веществото и процентното съдържание на наркотично действащия активен компонент в него.

Разследването по делото продължава и се извършва от следовател в СО-СГП под надзора и ръководството на прокурор в СГП.