Мъж на 47 години е задържан за серия телефонни измами, които са извършени през последните две седмици в община Стара Загора. Това съобщиха на съвместен брифинг районният прокурор Таня Димитрова и старши комисар Лазар Христов, директор на областната дирекция на МВР, предаде репортер на "Фокус". Г.И. е въвел в заблуждение жени на възраст от 73 до 83 години. Общата стойност на измамите възлиза на над 30 хиляди лева. В момента на обвиняемия са повдигнати две обвинения. Той е бил нает да извършва куриерска дейност и като шофьор.

Първата измама е извършена на 19 март, когато мъжът се е свързал с жена на 83 години, която е била въведена в заблуждение, че е необходимо да даде определена сума за получаване на документи. Пред входа на дома си тя дала парите на обвиняемия. След това е получила друго обаждане от мним служител на полицията, който обяснил, че тя е била жертва на телефонна измама и трябва да даде определена сума за залавянето на измамниците, при което жената дава пари втори път. 

По подобна схема на 27 март са били измамени и възрастно семейство със сумата от 6 200 лева, а третият случай на 31 март е била въведена в заблуждение и жена на 73 години. Тя е предала над 15 000 лева.

След последната телефонна измама в дома на обвиняемия е било извършено претърсване и той е заловен в момент на преброяване на получената парична сума.

"Една голяма част от средствата, получени като облага от трите деяния, ще бъде възстановена на пострадалите жени още днес. Над 17 000 лева са били намерени в дома му“, обясни районният прокурор Таня Димитрова.

Задържаното лице е криминално проявено. Мъжът е задържан с прокурорско постановление за срок от до 72 часа. "Днес ще бъде разгледано искане на наблюдаващия прокурор за определяне на най-тежката мярка "задържане под стража“, каза още Димитрова. "Такива случаи обикновено касаят организирани престъпни групи и тяхното разследване е приоритет както за прокуратурата, така и за МВР“, посочи още Димитрова. Тя апелира всички по-възрастни хора много внимателно да преценяват кой и по какъв повод им се обажда.

Директорът на ОД МВР посочи, че за превенция на подобен вид престъпления са разработени брошури и се работи ежедневно с възрастни хора. 

Това са първите регистрирани телефонни измами в Старозагорско от началото на годината.

Рени АТАНАСОВА