Служители на МВР установиха миниван, превозващ 11 нелегални сирийски миграни тази сутрин в рамките на град Пловдив, съобщиха на брифинг от прокуратурата, предаде репортер на "Фокус".

Шофьорът, който е управлявал автомобил марка "Фолксваген“, е извършил престъпление, квалифицирано по чл. 281 ал. 2 т. 1 и т. 5 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Тази сутрин около 8,20 ч., на бул. "Княгиня Мария Луиза“, полицейски патрул от 6-то РПУ, който се движел в района, е забелязал минивана, който бил със затъмнени стъкла и е изглеждал претоварен. Служителите на МВР подали звуков и светлинен сигнал, но колата не спряла.

МПС-то продължило движението си по бул. "Източен“ и след около 300 метра било спряно. Полицейските служители установили, че в колата се намирали 11 чужденци – граждани на Сирия, всички мъже. Водач на автомобила е бил сирийски гражданин, който е с адресна регистрация в Пловдив и е бил в процедура на получаване на статут на бежанец. Автомобилът е бил с регистрационни номера от друго превозно средство, което е с прекратена регистрация.

Районна прокуратура-Пловдив и в момента извършва действия по разследването. Предстои спрямо водача на автомобила да бъде повдигнато обвинение и да бъде задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР – Пловдив, в който участваха Атанас Илиев, заместник-районен прокурор, Васил Костадинов, директор на ОД на МВР – Пловдив и Димитър Костов, прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.