Подобряване и задълбочаване  на двустранните отношения и сътрудничеството между Република България и Финландия, възможности за развитието на диалога в различни сфери - туризъм, образование, кръговата икономика и дигитализацията, сферата на сигурността обсъдиха днес на среща в Областна администрация Варна Нейно превъзходителство Кристина Кувая-Ксантопулос и областният управител на Област с административен център Варна-Марио Смърков, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Варна.

Областният управител разкри пред посланичката потенциала на град Варна и региона и представи двата си основни приоритета – провеждането на честни и прозрачни избори и подпомагане на гражданите за осъществяне на контрол  над институциите. Той  сподели, че обмяната на туристи между двете страни не е на необходимото ниво и  ще  подкрепя бъдещи съвместни действия и инициативи с цел увеличаване на туристическия обмен.

Н.Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос, която в момента провежда първата си официална визита във Варна, благодари за гостоприемството и изрази увереност, че днешната среща ще постави добро начало за бъдещо партньорство в различни сфери от взаимен интерес, ще даде възможности за развитие и надграждане на инвестиционни намерения в области преди всичко свързани с корабната индустрия  и дигитализацията, което ще даде допълнителен тласък на икономическите отношения между двете страни.

Н. Пр. изказа своето възхищение от природата и красотата на България и подчерта необходимостта да бъдат осъществявани събития и инциативи, насочени към промотиране на България и Варненския регион. Тя изказа увереност, че със своите последователни и конкретни действия областният управител ще продължи създадените добри взаимоотношения на двете страни на регионално ниво.

Областният управител на Област с административен център Варна - Марио Смърков връчи на посланика плакет на областния управител, изобразяващ реплика на фигури от намереното край Варна съкровище с най-старото обработено злато в света.

В края на срещата двете страни се разделиха с взаимни благодарности и  благопожелания за здраве и успех в служебните дела и изразиха готовността си за сътрудничество в различни общи проекти и инициативи.