В открито съдебно заседание Административен съд – Благоевград прие предоставената от ЦИК информация от приключилата от ГД ГРАО проверка за лицата, гласували в нарушение с правилата на Изборния кодекс на проведения на 05.11.2023г. втори тур на изборите за кмет на община Благоевград, с което съдът изясни всички оспорени по делото факти и обяви, че ще се произнесе с решение в срок.

Административното дело бе образувано по жалба на Илко Стоянов, кандидат за кмет на община Благоевград против решение на ОИК – Благоевград, с което са обявени резултатите от гласуването за кмет на община Благоевград при проведения на 05.11.2023г. втори тур на изборите за кмет на община Благоевград.

Доводите на жалбоподателя са за извършени множество нарушения на изборния процес.

По делото бяха изготвени две съдебно-математически експертизи и съдебно-техническа експертиза на изборните книжа от 64 секционни избирателни комисии на територията на община Благоевград, разпитани бяха свидетели, прегледан бе и запис от видеонаблюдението на преброяването на разпечатките от машината в СИК №54 в община Благоевград от проведения втори тур на изборите за кмет на община Благоевград.

По делото се събра и информация за инсталационната сертификация на машините за гласуване на балотажа за кмет на община Благоевград.