Международният театрален фестивал "Варненско лято", който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" – Варна, с много награждавания спектакъл "Великденско вино" от Константин Илиев на режисьора Явор Гърдев и с несравнимия Владимир Пенев в ролята на поп Кръстьо

Дванайсет представления са избрани в българската селекция, която по традиция откроява постиженията на националната театрална сцена и значими процеси в нея. Това са отличените с наградата "Икар" спектакли като "Хага" от Саша Денисова с режисьор Галин Стоев (Народен театър "Иван Вазов"), "Странна случка с куче през нощта" по световния бестселър на Марк Хадън с режисьор Боян Иванов (Драматичен театър – Русе), "О, щастливи дни" от Бекет с режисьор Маргарита Младенова (Театрална работилница "Сфумато") и премиерите от тази година като "Племе" от Нина Рейн на младия режисьор Зафир Раджаб (Театър "Българска армия"), "Формата на нещата" от Нийл Лабют на Максима Боева (Драматичен театър – Варна) и Шекспировата трагедия "Ромео и Жулиета" на режисьора Стайко Мурджев (Драматичен театър – Пловдив). Селекцията отбелязва също вълната от моноспектакли на ярки актьорски имена като Весела Бабинова ("Пистолет в торнадо"), Елена Телбис ("Prima Facie"), Мариус Куркински ("Нашенец"), Боян Арсов ("Луцифер") и Христо Мутафчиев ("Боже мой"). Те застават пред зрителите с искрена и вълнуваща монологична изповед на техните персонажи, демонстрирайки разностранния си талант.

Както в българската, така и в международната програма преобладават съвременните драматургични текстове, коитоккк уловят пулса на днешния ден. Такъв е и авторският спектакъл на младия унгарски актьор, автор и режисьор Ласло Гьондьор "Моят славен живот с баба". В него той представя трогателна история за времето, прекарано в изолация с неговата 97-годишна баба по време на ковид-пандемията. Публиката ще може да види и новия испански фламенко спектакъл "Морски фар" на наелектризиращия Едуардо Гереро, когото помним с "Desplante" от 2017 г. Гвоздеят в програмата е мултимедийният концерт "Чаплин пианисимо" за живота и творчеството на Чарли Чаплин със специалното участие на неговия син Юджийн Чаплин. Концертът се представя като част от програма "Интермецо" съвместно с Международния музикален фестивал "Варненско лято".

Наред с представленията на живо, фестивалът продължава да представя прожекции от програмата на "NT Live – най-доброто от британския театър на киноекран". Този път изборът е попаднал върху един от най-нашумелите спектакли на британска сцена – адаптацията на Чеховия "Вуйчо Ваньо" специално за забележителния актьор Андрю Скот (филмите "Всички сме непознати", "Флийбег", "Рипли"), който демонстрира истинско майсторство в своите превъплъщения във всички седем роли от пиесата. А онлайн със свободен достъп ще може да се гледа спектакълът "Двойното непостоянство", който Галин Стоев постави в Тулуза и получи номинация за наградата на френските театрални критици, както и знаковият спектакъл "Чайка" на високо признатия латвийски режисьор Оскарас Коршуновас.

Акценти в програмата са отбелязването на 90 години от рождението на незабравимата Татяна Лолова, както и навършването на кръглата 80-годишнина на Цветана Манева – един от стожерите на театралното "Варненско лято". Специален концерт е посветен също на театралната музика на големия композитор Кирил Дончев.

И тази година програмата ще бъде проследена от специално поканени за модула "Шоукейс" международни програматори, критици и специалисти, а площадите на Варна ще бъдат оцветени от артистично присъствие.

И това е само част от програмата на най-голямото международно театрално събитие в България. Билети за фестивалните събития вече може да се закупят на касите на Фестивалния и конгресен център – Варна и онлайн на fccvarna.bg, а за "Чаплин пианисимо" и от eventim.bg. От средата на май ще ви очакват и касите на ТМПЦ- Драматичен театър – Варна.

С цялата програма на фестивала можете да се запознаете на viafest.org. Следете и фейсбук профила: https://www.facebook.com/varnasummerfestival. Преди началото на фестивала интервюта с артисти и истории около спектаклите ще бъдат представени и в блога на "Варненско лято": http://varnatheatrefest.viafest.org.

Международният театрален фестивал "Варненско лято" 2024 се организира от Фондация "Виа Фест" с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Община Варна чрез  Фонд "Култура", на Национален фонд "Култура", на Посолството на Кралство Нидерландия в България и Унгарския културен институт. Партньори на фестивала са Българска асоциация за театър, "Арт офис", Сдружение "Антракт", фондация "Homo Ludens". Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна, Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия "Борис Георгиев", Ретро клуб  и Културен център "Ребонкърс".