През настоящия зимен сезон в област Смолян зачестяват пожарите в кофи за смет и комини, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Смолян. В тази връзка от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян, напомнят, че:

- мястото за изхвърляне на пепелта от печките, се извършва само в металните кошове предназначени за това.

- съществува забрана за изхвърлянето на нерегламентирани места, както и в кофи за смет на горяща пепел от отоплителните печки.

- ако забележите дим или пламъци от кофа за смет и имате възможност, угасете с вода преди да се е разгоряла напълно. При невъзможност се свържете с телефон 112.

- трябва да бъдете отговорни за пожаробезопасна експлоатация при почистването, зареждането и запалването на отоплителните на твърдо гориво.

- комините и димоотводните тръби се почистват от сажди и отлагания в началото на отоплителния период и периодично при необходимост като се вземат мерки за ПБ.

При експлоатацията на отоплителните уреди и съоръжения не допускайте:

- оставяне без наблюдение на отоплителни печки с твърдо, течно и газообразно гориво и електрически нагревателни уреди и съоръжения (с изключение на такива с автоматичен режим на работа, осигурени със съответната защита);

- нарушаване на целостта и промяна на конструкцията на димоотводи, въздухопроводи и комини, както и използването им за други цели несвързани с предназначението им;

- употребата на нафта, спирт, бензин и газ за разпалване;

- сушенето и поставянето на материали и оборудване върху уреда и на разстояние по-малко от определеното в инструкциите на производителите;

- принудителното възпламеняване на горимите отлагания по комините;

- повторното запалване на печки с течно гориво преди те да са се охладили;

- разполагането на локални отоплителни уреди и на димоотводните им тръби на разстояние по-малко от 0,5 m, от горими конструктивни елементи, стенни покрития и тавани.