Продажбата на бира, вино и спиртни напитки в магазините към бензиностанциите ще бъде забранена в часовия интервал от 23,00 до 8,00 часа. На нарушителите граждани ще се налагат глоби от 300 до 3000 лева, а на фирмите - от 3000 до 30 000 лева. Това предвижда Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за осигуряване на обществения ред, публикувана на сайта на община Пловдив за обществено обсъждане, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Новата мярка е част от борбата с нарушенията на добрите нрави и с шума и се очаква ограничението да доведе до намаляването им, а оттам - и да гарантира спокойствието на гражданите. Като косвен ефект се очаква подобряване в контрола на употребата на тези напитки на обществени места, мотивира се вносителят на предложението заместник-кметът по обществен ред и сигурност Йордан Ставрев

С Наредбата се упълномощават районните кметове да издават писмени разрешения за удължено работно време за срок от 1 година на търговските обекти - заведения за хранене и развлечения, магазини, игрални зали, компютърни зали, бензиностанции и обектите към тях, автомивки и други обекти за търговия и услуги. Собственикът или ползвател на обекта трябва да представи писмено становище от РЗИ за граничните стойности на показатели за шум съгласно Закона за защита от шума в околната среда. Ако обектът се намира в жилищна сграда или сграда със смесено предназначение, собственикът/ползвателят трябва да има решение на Общото събрание на собствениците. 

Отнемането на разрешението за удължено работно време, както и отказът да се издаде такова, може да се обжалва в съда.