Заболеваемостта от COVID-19 в област Добрич към днешна дата е под средната за страната, съобщи д-р Светла Ангелова, директор на Регионална здравна инспекция (РЗИ) в добруджанския град, предаде репортер на Агенция "Фокус". Наблюдава се бавно и постепенно увеличение, посочи специалистът.

В болницата в Добрич има хоспитализирани средно между 5 и 10 пациенти с ковид. В болницата в Балчик няма към момента настанени, в Каварна болницата не приема такива пациенти. Средно седмично пациентите с коронавирус в Добричката болница са между 1 и 10 души. Няма лекувани в интензивното. За есенния период е имало само един пациент с усложнения. 

"Нашето наблюдение е, че заболеваемостта остава скрита, много малко хора се изследват за ковид и регистрират, че са болни. Това не е добре, защото пречи да се следи реалния епидемичен процес. Това пречи и на вземането на адекватни решения. Основна причина за всичко това е нежеланието на хората да бъдат поставени под изолация и семействата им - под карантина", коментира д-р Ангелова.

За момента няма причина да се обявява епидемична ситуация по отношение на обикновения сезонен грип, но се наблюдава подем на острите респираторни заболявания в областта, допълни специалистът. 

В област Добрич са налични всички видове ваксини срещу COVID-19, препоръчва се поставянето на бустери. За онези граждани, които досега не са се ваксинирали с RNK ваксините, вече има възможност за поставяне на новата ваксина срещу Омикрон варинта на COVID-19. 

Жулиета НИКОЛОВА