През 2022 г. строителната дървесина отбеляза абсолютен ценови рекорд за 100 години назад. Това каза пред журналисти директорът на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян, инж. Здравко Бакалов, предаде репортер на "Фокус“. По думите му, това всичко е на база на посковид ситуацията, която се създаде с икономиката. "С бързи темпове тръгнаха да се развиват индустрии, които бяха засегнати от ковида. Военната операция, която се провежда на територията на Украйна от една страна повлия за транспортна на дървесина. Русия и Украйна бяха най-големите вносители на дървесина. Тези забрани и санкции доведоха до голямо търсене на строителната дървесина, главно иглолистната“, поясни инж. Бакалов.

Той посочи, че ако средната продажна цена на иглолистната дървесина в Австрия е между 100-120 евро на склад, нашата е 150 евро. "Сега в последно време, като всеки свободен пазар, на който има предлагане и търсене, започва да има излишък на дървесината и цените започват да влизат в друг режим – на падане. От наша страна не са повишавани рязко цените. Началните цени на процедурите, които обявяваме сме съобразили с действителността и с пазарните условия, но достигнатите цени – цените, които предлагат фирмите, закупили дървесина са до 100 % завишение на тръжните процедури. Те бяха твърде против и заповедта за увеличаване на сечта в старите гори“, уточни директорът на предприятието.

ЮЦДП не намали обема на едрата дървесина, която предлага средногодишно, с цел да се задоволят всички потребности, категоричен е инж. Бакалов. "Тъй като за период от 10 години има някакъв обем като преработка и мощности, изграден от фирмите и ние им предлагаме между 250 и 320 000 кубика едра дървесина. Ние гравитираме около това число – 300 000 кубика. И въпреки забраната за ограничаване на сечите в старите гори, ние предложихме количества, с които да запълним това количество и да си го предложим отново, както преди заповедта, за да не създаваме дефицит. Това е свободен пазар на търсене и предлагане“, обясни инж. Бакалов.

Той припомни, че явно тогава са имали доста голям интерес. Един от най-големите заводи на територията на предприятието е в град Стамболийски и той беше силно засегнат от това, че е имал много големи заводи и мощности в Руската федерация. "След санкциите, явно за да се задържат пазарите, те повишиха цените и оттам вече всичко расте. Но не сме ние в основата за повишаването на цените. Дори напротив, постоянно се опитваме да предлагаме дървесина, за да успокоим цената на пазара. Следим го и мисля, че в последните процедури през този месец няма 100% завишаване на предложените цени и слязоха на 50 %. Значи най-вероятно започва падане, което ще видим как и в какви степени ще продължи“, каза още инж. Бакалов.

Нели ГЕРГЬОВСКА