Хора от всички възрасти ще се забавляват заедно за 48 часа по време на най-големия фестивал във Велико Търново.

"48 часа Варуша юг“ обръща специално внимание на активностите за деца с две специални работилници, в които малките участници ще творят, докато научават любопитни подробности за архитектурата и за квартала.

"Измечтай Варуша юг" е работилница, която кани децата на Велико Търново да съпреживеят квартала през творчество и интуитивна игра. Тя ще се проведе на 20 август (събота) от 9:30ч. - 13:30ч на площад "Съединение" (пространството пред музей "Възраждане и учредително събрание“). Поканени да се включат са деца на възраст 7 - 12г., но има ограничение за максимум 25 участника с предварително записване.

По време на работилницата, децата ще бъдат насърчени сами да измечтаят своята алтернативна "Варуша юг“ - да представят своя уникален прочит на квартала и да го претворят във форми, образи и игра. Те ще могат да използват рециклируеми и отпадъчни безопасни материали - кашони, кутии, картонени ролки, текстил, въжета и др. Младите създатели ще могат да използват целия въображенчески потенциал в хода на напълно игрови процес, в който ще бъдат мотивирани да проявят самоинициатива, творчество и сътрудничество помежду си.

"Измечтай Варуша юг" ще бъде водена от местни архитекти, дизайнери и артисти, вдъхновени от методите на учене чрез преживяване, placemaking (създаване на място) чрез временни намеси и въвличане на децата в решаване на градски казуси.