За втора година старозагорският Творчески колектив "На улицата“ прави вдъхновяваща програма за музика, спорт, кино и артистични намеси в южната част на парк "Бедечка“, предаде репортер на "Фокус". Събитието започва на 21 юни и ще продължи три дни - до вечерта на 23 юни.

Входът е безплатен, тъй като фестивалът се провежда главно от доброволци с помощта на партньори и най-вече на Община Стара Загора. Целта е провокативният пейзаж на парк "Бедечка“ да се обживи за няколко дни и да се покаже другият възможен живот на мястото. Както е известно, паркът от десетилетия е арена на граждански борби и поддръжката е най-вече от доброволците около "Запазете Бедечка“.

Стара Загора се превръща в безспорната музикална дестинация на България за началото на лятото. "На зелено“ започва на 21 юни вечерта на главната сцена в парк "Бедечка“ – по алеята от "Августа Траяна“ (или от Зеления клин) към квартал "Самара“. Бедечка фестът е с участието на Cool Den, NDOE, Djankobrat и танцовото училище Dem Divas. В събота вечер идват Уикеда, заедно с любимите на старозагорци Кота 0 и Required*, както и гостите от Нормално. Специална музикална програма този път ще има и в неделя вечер – с X-R@Y, Оркестър Невидено и Дует Ша-Ша.

За децата и техните родители отново ще има два пълни дни /събота и неделя/ на занимания с природни дейности, игри и знания. Ще го има и базарът на природни продукти. Организаторите призовават програмата да се следи във "Фейсбук“ -  ТУК.

Специално в Стара Загора идват Колективът – носители на европейски награди, които ще направят "плейсмейк“ намеса на Тайната поляна край река Бедечка. През миналата година именно това бе един от гвоздеите в програмата. На тайната поляна на река Бедечка този път ще има клубна музика в петък и събота вечер – с диджей сетове и етно. А в неделя на това място е второто издание на любителския късометражен кинофест "Бедечка“. Фестът е в синхрон с посланието "Промени картинката“ – партньорска изложба и филми срещу повсеместното замърсяване, особено с цигарени фасове.

Специално за феста в събота и неделя отново отваря врати Музеят на бирата "Светът на Загорка“. Старозагорската пивоварна отново застава зад фестивала.

Спортът също е част от програмата "На зелено“. В рамките на фестивалния уикенд колоездачният клуб "Берое“ е подготвил трасета за малки и големи за велосипед или бягане от парк "Бедечка“ до трите мистични зелени могили североизточно от града – Зелените пирамиди. 

Специална част от феста ще са дървопластиките по програмата "Изкуство НА ЗЕЛЕНО“, която пък се поддържа от "Лидл“. Млади старозагорци ще дадат своите решения за чистотата на градските водни ресурси в специален състезателен формат с подкрепата на Обществения дарителски фонд.

Фестивалът се отнася с уважение към природата и с внимание към все още нерешения въпрос за контурите на собствеността в парка. Организаторите призовават всички посетители да минимизират своята намеса в парка и да се въздържат от внасяне на каквото и да било, което може да замърси.