Богата и разнообразна палитра от културни прояви ще радва павликенчани и гостите на града. Повод за всички събития през юни е 80-годишнината от обявяването на Павликени за град, съобщи пред журналисти кметът инж. Емануил Манолов, предаде кореспондент на "Фокус“. Най-атрактивната част – и за малки, и за големи е концертът на световноизвестни звезди, който ще е с напълно свободен достъп.

"Всъщност нашата програма вече започна с автокино, премина през XXVI фолклорен фестивал "Северняшка китка“, който зарадва любителите на народната музика и продължи с няколко интересни изложби. Гвоздеят, обаче, предстои на 17 юни /събота/ от 18:00 часа, когато на градския стадион ще пее световноизвестната група C-block. Двете половинки от дуета пристигат специално за концерта от САЩ и Германия и се изявят само в Павликени“, обясни кметът като разкри, че техните изисквания са минимални – не са имали сериозни претенции за храна и напитки. Дори напротив – държали са се земно и любезно. Поискали са само вода, плодове, солени хапки и енергийни напитки.

От администрацията в Павликени са се постарали за цялостната организация на събитието като ще има специални места за спиране, еднопосочно движение и куп други улеснения за меломаните. Повече за тях можете да прочетете в страницата на събитието.

Стадион "Ганчо Панов“, където ще е концертът, може да поеме до 5000 души.

Освен C-blok на сцената ще излязат и Deep zone project, трио Viva, Дивна, рапърът 42 и DJ Диан Соло.

Празничната програма продължава на 22 юни. Тогава пред читалището в центъра ще бъдат открити две изложби. Едната е с винили и е посветена на 80 години от обявяването на Павликени за град, а другата е традиционната фотоизложба "Павликенския край и неговите хора“.

За 26 юни е планирана среща с интелектуалци.

"Темата е "Павликени – неотделима част от културно-историческата вечност на България“. В нея ще се включат известни историци от Павликени и Велико Търново. Събитието ще се проведе в Ритуалната зала на Общината и ще започне в 17.30 часа. 28 юни ще зарадва любителите на родните ритми. НФА "Българе“ ще представи спектакъла "Това е България“. Събитието ще е в Летния театър "Никола Гюзелев“ от 20:00 часа, а входът също ще бъде свободен, както при всички прояви от празничната програма", посочи инж. Манолов.

Официалният празничен ден е 29 юни. Началото му ще бъде поставено със света литургия в храма "Рождество на Пресветая Богородица“. Тържествената сесия на ОбС е насрочена за 16:50 часа, а половин час по-късно ще бъде изнесен концерт пред сградата на Общината с участието на местни таланти. Там ще бъде извършен и празничен водосвет с вдигане на знамената.

В 19:00 час, на централния площад в града започва церемонията спектакъл "Искри“. Ще бъде изнесен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили. След приключването му небето ще бъде озарено от празнична заря.

Забавленията ще продължат и на следващия ден, когато се очаква друга световноизвестна звезда да пристигне в Павликени. В традиционния Джулай морнинг ще се включи Джони Джоели от прочутите Axel Rudi Pell. Той и родните Б.Т.Р са хедлайнери на събитието, което отново ще се проведе на брега на река Росица в местността Втори километър до Бяла черква. Рокизпълнителите ще се качат на сцената точно в полунощ, а преди тях публиката ще има възможност да се радва на изпълнения на местни групи и музикантите от "Ахат“.