За туристически обект на годината е номиниран единственият Музей на гурбетчийството у нас, който се намира в Лясковец, предаде кореспондент на "Фокус“. Културната институция участва в конкурса за Годишните награди за туризъм 2022, връчвани от Министерство на туризма. Номинацията е в категорията "Туристическа атракция/обект“. В нея лясковският музей ще се съревновава с Белоградчишките скали, пещерата "Магурата“, Варненският халколитен некропол, Зоопарк – Стара Загора, "Исторически парк“ – с. Неофит Рилски и други.

Музеят на гурбетчийското градинарство разказва историята на българските градинари, "изнесли“ в страните на Европа знанията и уменията си в отглеждане на зеленчуци. В него могат да се видят оригинални документи и знамена на градинарските дружества от Лясковец и околните села, дрехи, битови и ювелирни предмети, донесени от чужбина, тескерета (разрешителни за пътуване в чужбина) и валута от държавите, в които са работили лясковчани, както и различни оръдия на труда. Акцент в експозицията е изключително сполучливият гипсов макет на бахча, който дава точна представа за организацията, оборудването, начина на работа и последователността на дейностите в една, типична за градинарите гурбетчии, зеленчукова градина. В двора на музея е монтиран модел в реален размер на дървен градинарски долап за поливане – съоръжението, благодарение на което нашите градинари постигали изключителни резултати дори в най-неплодородните чужди земи.

Всеки, който иска да се включи в конкурса, може да гласува онлайн – на адрес: https://www.tourismawards.bg/attraction-22/. Анкетата ще продължи до 23:59 часа на 5 декември.  

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември. Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.